Podłogi

Jaka podłoga do kuchni

Każde wnętrze twojego domu czy mieszkania charakteryzuje się innymi potrzebami. Ta różnorodność musi również zostać wzięta pod uwagę przy wyborze idealnej podłogi. Inna podłoga sprawdzi się w salonie, inna w przedpokoju, gdzie często chodzimy w regularnym obuwiu, inna w łazience, gdzie występuje duża wilgoć, a jeszcze inna w kuchni. Na szczęście obecnie oferta podłóg jest tak bogata, że zarówno miłośnicy podłóg drewnianych, jak i paneli laminowanych znajdą coś dla siebie.

Producenci prześcigają się w rozwiązaniach, które zwiększają parametry użytkowe podłóg, takie jak łatwość montażu, wysoki współczynnik odporności na ścieranie, właściwości akomodacyjne czy odporność na wilgoć i plamy. Dzięki temu możemy mieć pewność, że dobrana przez nas podłoga doskonale sprawdzi się w danym wnętrzu, a przy odpowiedniej pielęgnacji będzie służyć domownikom przez długie lata.

Na co zwrócić uwagę montując podłogę drewnianą w kuchni

Kuchnia jest szczególnym miejscem w domu, w którym domownicy, również ci najmłodsi, zazwyczaj spędzają sporo czasu. Klienci salonów podłogowych zazwyczaj mają wątpliwości dotyczące montażu podłóg drewnianych w kuchni czy jadalni – czy rzeczywiście jest się czego obawiać? Podłoga kuchenna jest narażona na wiele różnych czynników zewnętrznych mogących spowodować uszkodzenie jej powierzchni. Niejednokrotnie zdarza się iż upuszczamy na nią metalowe bądź szklane przedmioty czy też sztućce o ostrych krawędziach. Nierzadką sytuacją jest również wylanie tłustej, gorącej czy silnie barwiącej cieczy, co może spowodować powstawanie trwałych plam i zacieków. Jednak warto zwrócić uwagę, iż przy tak intensywnej eksploatacji niemal każde podłoże jest narażone na pewnego rodzaju uszkodzenia. Wybór odpowiedniego rodzaju drewna powinien znacznie wyeliminować ryzyko ewentualnych uszkodzeń.

Jaka podłoga będzie idealna do kuchni i jadalni?

Wybierając podłogę do kuchni warto przede wszystkim zwrócić uwagę na podłogi o wysokiej wytrzymałości, na przykład podłogi dębowe, które charakteryzują się niezrównanymi parametrami użytkowymi i pozwolą na zachowanie struktury desek, nawet w przypadku upuszczenia przedmiotów. Inne gatunki drewna, na które warto zwrócić uwagę, to: buk, jawor, klon, badi, merbau, jatoba czy sucupira Obecnie podłogi dębowe występują w wielu wzorach i kolorach. Wybierając podłogę kuchenną warto kierować się nie tylko walorami estetycznymi, ale przede wszystkim funkcjonalnością. Odpowiednia kolorystyka, czy też podłogi o nierównomiernej fakturze i przetarciach sprawdzą się w kuchni, gdyż drobne uszkodzenia i zabrudzenia będą mało widoczne. Należy również zwrócić uwagę na odpowiednie zabezpieczenie powierzchni. W kuchni i jadalni najlepiej sprawdzą się deski zabezpieczone olejem lub twardym olejowoskiem. Taki sposób zabezpieczenia podłoża zapewni dużą odporność na zarysowania i ścieranie, a w przypadku wystąpienia uszkodzeń pozwoli na łatwe uzupełnienie ubytków.

Antystatyczna powierzchnia podłóg z naturalnego surowca pozwala także na bezpieczną zabawę najmłodszych domowników, gdyż jest pozbawiona związków alergizujących. Nasi fachowcy wybrali kilka rodzajów podłóg, które nadają się do kuchni i jadalni. Warto pamiętać, aby wybierać I gatunek, gdyż każda nierówność wpłynie na późniejszą jakość użytkowania. Można zamontować zarówno parkiet, jak i podłogę z litego drewna, ale warto pamiętać u uszczelnieniu krawędzi specjalnym środkiem, co zapobiegnie wnikaniu wody i wilgoci. Warto zwrócić uwagę na takie podłogi, jak Jesion Bursztyn, Retro Mazurska Binduga czy Dąb Antyk. Dowolny układ słojów, nieliczne sęki doskonale sprawdzą się zarówno w kuchni, jak i w jadalni.

Warto zadbać o odpowiednią pielęgnację

Odpowiednia pielęgnacja jest niezmiernie istotna, zwłaszcza w przypadku kuchni i jadalni, które jak wiadomo są narażone na działanie różnych czynników. Najlepsze jest czyszczenie na sucho oraz używanie specjalnych preparatów, dedykowanych do pielęgnacji podłóg drewnianych. W przypadku głębokich zniszczeń zaleca się wykonanie renowacji całej podłogi.

Salon Świat Podłóg oferuje linię dedykowaną specjalnie do podłóg drewnianych, która zabezpiecza powierzchnię posadzek drewnianych blokując wnikanie wody i brudu w fugi. Do bieżącego czyszczenia podłóg drewnianych zaleca się preparat Polish Plus Clean, który występuje w formie bardzo wydajnego koncentratu do wymieszania z wodą. Do konserwacji podłóg olejowanych sprawdzi się bezrozpuszczalnikowy preparat do podłóg olejowanych, Polish Plus Emulsja Pielęgnacyjna. Pasta konserwująca Polish Plus na bazie naturalnych wosków jest szczególnie polecana do pierwszej konserwacji gotowych parkietów, tuż po ułożeniu. Warto jednak pamiętać, że podłogi drewniane należy myć wilgotną ściereczką lub mopem, natomiast nie należy stosować zbyt dużej ilości wody, gdyż może ona wnikać pomiędzy fugi między poszczególnymi elementami.

Bogatą ofertę podłóg do kuchni i jadalni znajdziemy w Salonie Świat Podłóg, mieszczącym się przy ulicy Bartyckiej 24/26 w Warszawie. Po więcej informacji warto zajrzeć na stronę internetową www.swiatpodlog.com.pl.

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    anka
    9 lipca 2016 at 20:26

    T deska cudownie wygląda, taka ciemna deska wydaje mi się, ze jest rewelacyjnym rozwiązaniem.

  • Reply
    Arek
    12 lipca 2016 at 11:49

    Jeśli miałbym wybierać to wybrałbym podłogę z 1 zdjęcia a do tego jasne meble, lecz bardziej nowoczesne z drugiego lub trzeciego zdjęcia.

  • Reply
    Tomek
    12 sierpnia 2016 at 20:03

    Ja w kuchni wybrałem twardą deskę dębową też na bartyckiej lecz akurat nie u nich.

  • Napisz komentarz